Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Σιτάρι: Βάση τα 22 λεπτά/κιλό στις περισσότερες περιοχές


Σιτάρι: Μετ’ εμποδίων λόγω καιρού το φετινό αλώνισμα. Βάση τα 22 λεπτά/κιλό στις περισσότερες περιοχέςΟ καιρός φαίνεται ότι θα είναι φέτος ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» στη συγκομιδή του σιταριού αφού οι αλωνιστικές μηχανές… μπαινοβγαίνουν στα χωράφια ανάλογα με τις διαθέσεις του. Οι ξαφνικές βροχοπτώσεις ακόμα και οι χαλαζοπτώσεις που σημειώνονται από την Κεντρική Ελλάδα μέχρι και τη Μακεδονία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί το αλώνισμα αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στην ποιότητα (ευτυχώς σε μεμονωμένες περιοχές). Σε περιοχές, που ο καιρός είναι καλύτερος οι παραγωγοί δείχνουν ικανοποιημένοι με τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους. Όσον αφορά τις τιμές όλα δείχνουν ότι τελικά τα 22 λεπτά θα αποτελέσουν την βάση κατά μέσο όρο για την φετινή χρονιά ενώ υπάρχει αισιοδοξία για άνοδο της τιμής.
Ανακοίνωση σχετικά με τις ζημιές που δημιουργεί το τελευταίο διάστημα ο καιρός, εξέδωσε χτες και ο ΕΛΓΑ. Ο Οργανισμός αναφέρεται ειδικότερα στις χαλαζοπτώσεις και τις ανεμοθύελλες του Σαββατοκύριακου (14 - 15/6) που έπληξαν περιοχές όπως την Κορινθία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Πιερία, την Κοζάνη και τις Σέρρες. Εκτός από τις καλλιέργειες κηπευτικών, αμπελιών, ελιάς, βαμβακιού και οπωροφόρων δέντρων, ο ΕΛΓΑ αναφέρεται και σε ζημιές που σημειώθηκαν σε σιτηρά.

Θεσσαλία

Για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που δημιουργεί ο καιρός στην περιοχή των Τρικάλων μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Αχιλλέας Λιούτας: «Το αλώνισμα ξεκίνησε την Κυριακή, 15 Ιουνίου αλλά σημειώθηκαν βροχές και σταματήσαμε οπότε ουσιαστικά ξεκινάμε πάλι από σήμερα (17/6). Οι τιμές στο σκληρό σιτάρι κυμαίνονται στα 22 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις είναι πάντως καλές φέτος και κυμαίνονται γύρω στα 500 κιλά το στρέμμα».
Από την πλευρά του ο παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος μας αναφέρει: «Ο καιρός φέτος μας δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού οι ξαφνικές βροχοπτώσεις αλλά και χαλαζοπτώσεις είναι πλέον πολύ συχνές. Η τιμή παραγωγού είναι στα 22 λεπτά/κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις στα 23 λεπτά/κιλό ενώ οι παραγωγές εκεί που δεν είχαμε ζημιές είναι καλές. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα με τον μύκητα (σεπτορίαση) είναι υπαρκτό στην Π.Ε. Λάρισας και για το θέμα αυτό αύριο (18/6) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Καρασμάνη».

Βόρεια Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις στο αλώνισμα όμως εκτός της Θεσσαλίας είναι έντονες και στη Μακεδονία. Μιλώντας με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστο Τσιχήτα μας λέει: «σήμερα έχει αλωνιστεί το 1/3 της καλλιέργειάς μας. Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι ενώ και η ποιότητα δεν είναι πολύ καλή λόγω των βροχών. Και σήμερα για παράδειγμα είχαμε μια βροχή με αποτέλεσμα να σταματήσουμε ξανά. Οι τιμές ξεκινούν από 20 λεπτά το κιλό και στην καλύτερη περίπτωση οι παραγωγοί πληρώνονται στα 22 λεπτά το κιλό για τα πολύ καλής ποιότητας σιτάρια».
Για μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχόπτωση, κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο παραγωγός και Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισσαλτίας Σερρών, κ. Παύλος Αραμπατζής: «τις τελευταίες ημέρες έχει βρέξει πάρα πολύ και αυτό μας εμποδίζει να ξεκινήσουμε κανονικά το αλώνισμα. Ωστόσο, σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές κατάφεραν να ξεκινήσουν. Οι αποδόσεις σε αυτές τις συγκομιδές κυμαίνονται στα σκληρά σιτάρια στα 400 κιλά/στρέμμα (για τα καλής ποιότητας). Στο μαλακό σιτάρι οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 250 – 500 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές στις Σέρρες (προβροχικά) ξεκίνησαν στα 22 λεπτά ενώ για το μαλακό δεν έχει “ανοίξει” ακόμα τιμή.
Πιστεύω ότι το σκληρό σιτάρι θα πρέπει να ανέβει 2 λεπτά ακόμα ώστε να συμφέρει τον παραγωγό».
Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στην Π.Ε. Ροδόπης, αφού όπως μας αναφέρει ο κ. Κώστας Κούκος, πρόεδρος της ΕΑΣ: «Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε βροχόπτωση σε όλη σχεδόν την Περιφερειακή Ενότητα με αποτέλεσμα να σταματήσουμε στο ξεκίνημα. Οι τιμές στο σκληρό είναι στα 20 λεπτά το κιλό ενώ για το μαλακό σιτάρι οι τιμές κυμαίνονται στα 16-17 λεπτά το κιλό».

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου