Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 παράταση (5-3 στα πέναλτι)


Τα πρώτα πέναλτι στην ιστορία της Εθνικής ομάδας δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, όμως αυτή η ομάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αξίζει την αγάπη μας. Η Κοστα Ρίκα με 5-3 (πεν. 1-1 κ.δ) συνεχίζει στους "8"

Να ήταν αυτό ένα καλό τέλος; Όταν συνέλθουμε (και εμείς και εσείς) θα μπορέσουμε να απαντήσουμε με ασφάλεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλαμε κι άλλο. Αναμφισβήτητη βεβαιότητα ότι μπορούσαμε κι άλλο. Όμως, η πρώτη διαδικασία πέναλτι στην ιστορία της Εθνικής σε επίσημο ματς δεν στέφθηκε από επιτυχία. Όταν τα πράγματα φτάνουν εκεί χρειάζεσαι και τύχη. Οι Κοσταρικανοί ήταν τέλειοι εμείς ακολουθούσαμε μέχρι το πέναλτι του Φάνη Γκέκα. Ο Νάβας έπεσε σωστά, η Εθνική είδε τους αντιπάλους της να ευστοχούν για 5η φορά. Κάνοντας φλας μπακ στις φάσεις του ματς, οι δύο ευκαιρίες του Μήτρογλου σε νεκρό χρόνο, μία στην κανονική διάρκεια και άλλη μία στο 120+ θα μπορούσαν να είχαν γράψει διαφορετικά την ιστορία. Σε αυτό το (top) επίπεδο, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.
Θα μπορούσαν να μας είχαν κρατήσει στους δρόμους... Δεν αλλάζουμε σκεπτικό. Αυτή η ομάδα αξίζει την αγάπη μας και την προσοχή μας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το απέδειξε για ακόμα μία φορά
Θα τους αγαπάμε και θα τους στηρίζουμε και μετά τις αποχωρήσεις. Πρώτα, του εμβληματικού αρχηγού, Γιώργου Καραγκούνη και μετά του επί τετραετία τεχνικού, Φερνάντο Σάντος .

A' Ημίχρονο:

  Ο Σάντος έμεινε πιστός στο δόγμα «ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Συνεπώς αυτοί που «ευθύνονταν» για την μεγάλη νίκη-πρόκριση εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού επιλέχθηκαν για το αρχικό σχήμα, συν τον Καρνέζη, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα στην μέση.
Ο χαμηλός ρυθμός και η τακτική προσήλωση των διεθνών ήταν η ευχάριστη είδηση του ματς. Σαν σε copy paste από το προηγούμενο σημαδιακό 90λεπτο, η Εθνική έλεγξε απόλυτα, ενώ απείλησε με τα μακρινά σουτ του Λάζαρου και του «Κάρα», όποτε αυτό κατέστη εφικτό. Η εκρηκτικότητα του Κάμπελ και των λοιπών (κυρίως μεσοεπιθετικών) της Κόστα Ρίκα περιορίστηκε στο ελάχιστο (ένα σουτ Μπολάνιος 7') και αυτό ήταν. Ή μάλλον λάθος. Έίχε κι άλλο...
Η ιαχή «γκολ» έμεινε μισή στα χείλη, όταν ο Χολέμπας σήκωσε το κεφάλι κι έβγαλε σέντρα-ζαχαρη για το δεξί του Σαλπιγγίδη, όμως ο Νάβας με την επιτομή της ενστικτώδους επέμβασης απεσώβησε το ...μοιραίο για τους Κοσταρικανούς (37'). Τεράστια φάση, η μοναδική τέτοιου μεγέθους στο ματς. Χειρότερη κι από δοκάρι η εξέλιξη για να θυμηθούμε και (τα όχι και πολύ) παλιά.
Γενικότερα, φάσεις με το σταγονόμετρο, φόβος (που φυλάει τα έρμα) και από τους δύο, καθώς αμφότεροι επέλεξαν το πιο συγκρατημένο παιχνίδι τους για αρχή.

Β' Ημίχρονο: 

 Φθηνό και εξίσου τυχερό γκολ αυτό του Ρουίς (52'). Ένα άψυχο πλασέ και το τερτίπι της μπάλας άφησε εκτεθειμένο τον Καρνέζη και τον υποχρέωσε συνάμα να μαζέψει τη στρογγυλή θεά από τα δίχτυα. Ισχυρό πλήγμα για οποιαδήποτε ομάδα, όχι όμως γι αυτή με τα γαλανόλευκα.
Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο Αυστραλός διαιτητής δεν είδε το χέρι του Τοροσίδη στην περιοχή αμέσως μετά το 1-0. Η τύχη επέστρεφε τα δανεικά της φάσης του Σαλπιγγίδη.
Ο Σάντος ανακάτεψε την τράπουλα με την είσοδο του Μήτρογλου στον Σάμαρη κι αργότερα με τον Γκέκα στο Σαλπιγγίδη. Μια φάση χρειαζόταν η Εθνική, η οποία δεν είχε ψυχραιμία ούτε στην δημιουργία, ούτε στην τελική προσπάθεια. Ευτυχώς η τρικυμία πέρασε γρήγορα. Σε αυτό βοήθησε η αποβολή (δεύτερη κίτρινη) στον Ντουάρτε. Απολύτως δίκαιη αλλαγή αριθμητικών ισορροπιών και μία ιχμάδα αισιοδοξίας στον ορίζοντα. Σε κάθε ευκαιρία οι Κοσταρικανοί «έκλεβαν» χρόνο, ενώ στις κατοχές κατέβαζαν 4-5 παίκτες στην περιοχή, προκειμένου να τελειώσουν το ματς.
Η τελευταία λέξη του Σάντος ήταν ο Κατσουράνης στη θέση του Μανιάτη (77'). Το ραντεβού με το πεπρωμένο ήταν και πάλι γραφτό να δοθεί σε ένα ...σοκάκι των καθυστερήσεων. Το σουτ του Γκέκα έδιωξε ο Νάβας ο Παπασταθόπουλος με ένα ξερό σουτ που κάνει γκελ στο έδαφος μας έκανε να φωνάξουμε «Γκοοοοοοοοοοοολ»! Όμορφο σενάριο, 100% made in Greece με πολύ αγάπη....

Α' Ημίχρονο Παράτασης: 

 Με τόνους ψυχολογίας στο δικό μας ζύγι, αλλά και την (υπέρ μας) αριθμητική να βαραίνει σημαντικά δεν υπήρχε αντίβαρο για τους Κοσταρικανούς. Μόνο να κάνουν την προσευχή τους. Η μπάλα άρχισε να γυροφέρνει επικίνδυνα στα καρέ τους, όμως το πρώτο τέταρτο σπαταλήθηκε με κορυφαία φάση το πλασέ του Κατσουράνη που έδιωξε με προβολή ο Γκονζάλες. Το σκάκι με περισσότερα πιόνια υπέρ μας καλά κρατούσε...

Β' Ημίχρονο Παράτασης: 

 Αυτό το «τσουνάμι» τον 5 μπλε φανελών με τις δύο άσπρες στην κορυφαία αντεπίθεση του ματς κατέληξε σε σουτ του Χριστοδουλόπουλου από την πάσα του Μήτρογλου (113'). Ο Νάβας έδιωξε, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να μπουν με την μπάλα στα δίχτυα. Οι Κοσταρικανοί συνέχιζαν να παίζουν γρήγορα, ψάχνοντας το ένας με έναν του Κάμπελ. Ο Μανωλάς καθάριζε και η ελληνική ομάδα πολιορκούσε, δίχως όμως επιτυχία. Μέσα σε όλους τους παράγοντες υπήρχε και η κούραση. Ακολούθησε η προσπάθεια του Λάζαρου από δεξιά, χωρίς ευτυχή κατάληξη και το άστοχο σουτ του Μήτρογλου.Και στο 120+1 ζήσαμε το σκηνικό της φάσης του Σαλπιγγίδη επί 2. Η φάση του Μήτρογλου ήταν για να σπάσουν οι καρδιές, αλλά, βασικά ήταν για γκολ! Όμως ο Κώστας, δεν έπιασε το πλασέ καλά μετά την κεφαλιά-πάσα του Γκέκα, η τεράστια φάση πέρασε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική θα έπαιζε πέναλτι.

Πέναλτι: 

 Οι Κοσταρικανοί ευστόχησαν και στα 5 πέναλτι (το αφύσικο δηλαδή) και κάπως έτσι τελείωσε το όνειρο, αφού πρώτα ο οιωνός της αποβολής του Σάντος δεν ήταν σίγουρα καλός. Μήτρογλου, Λάζαρος και Χολέμπας απάντησαν με έυστοχες εκτελέσεις, ωστόσο ο Νάβας «ψώνισε» τον Γκέκα και κάπως έτσι αποχαιρετίσαμε το μεγάλο όνειρο.

Που κρίθηκε: 

Στην αδυναμία να σκοράρουμε στην παράταση. Η Εθνική ομάδα μπορούσε (και έπρεπε) να βάλει το γκολ της νίκης στο μισάωρο 11 εναντίον 10. Αν ψάξουμε με τον μεγεθυντικό φακό τρωτά σημεία και λάθη θα βρούμε πολλά. Πολλές φορές, χρειάζεται και τύχη. Οι δύο ευκαιρίες του Κώστα Μήτρογλου σε κανονική διάρκεια και τέλος παράτασης σίγουρα θα είχαν γράψει μια διαφορετική ιστορία για τους διεθνείς.

Παίκτης από χρυσάφι:  

Μεροληπτούμε γιατί είμαστε Έλληνες. Η στιγμή που μας χάρισε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με το γκολ στις καθυστερήσεις θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στις γαλανόλευκες συνειδήσεις. Γκολ μισή πρόκριση. Δυστυχώς η άλλη μισή δεν ήρθε.

Η σφυρίχτρα:

  Ακόμα δεν έχει καταλάβει ο Σάντος γιατί τον απέβαλε. Πάντως, στην εξέλιξη του ματς, ο Αυστραλός δεν επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη την αναμέτρηση. Για να τα γράφουμε όλα, δεν είδε το χέρι-πέναλτι του Τοροσίδη, αμέσως μετά το γκολ της Κόστα Ρίκα.
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77' Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66' Κουμπέρο), Μπολάνιος (83' Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Καραγκούνης , Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς .

Γκολ: 52' Ρουίς, 90+1' Παπασταθόπουλος

Κάρτες: 36' Σάμαρης, 42' Ντουάρτε, 48' Τεχέδα, 56' Γρανάδος, 70' Ρουίς, 72' Μανωλάς, 90' Νάβας / Κόκκινη κάρτα: 66' Ντουάρτε

ΠΗΓΗ: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου