Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Με 300 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ βάζει στην «γωνία» την Vodafone και αγοράζει την NOVA


Με 300 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ βάζει στην «γωνία» την Vodafone και αγοράζει την NOVA από την FORTHNETΜε την πλάτη στον τοίχο είναι πλέον η Vodafone μετά από την επίσημη «σφήνα» του ΟΤΕ, ο οποίος κατέθεσε προσφορά στην FORTHNET για την εξαγορά της δραστηριότητας της... συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.

Η μη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε ο ΟΤΕ είναι προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας. Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ενεργεί η Barclays.

«Ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης και αναγνωρίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς όφελος των καταναλωτών. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνάδει με τη στρατηγική του Ομίλου» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βιώνει ανακατατάξεις και οι «παίκτες» καλούνται να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλιώς κινδυνεύουν σοβαρά με... απομόνωση. Όπως και η Vodafone η οποία με τις εσωτερικές της τριβές ίσως δει το έδαφος να γίνεται άγονο για αυτήν ετοιμάζοντας την έξοδό της από την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η «μάχη» για το τρόπαιο που ονομάζεται NOVA ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Τότε WIND και Vodafone θέλησαν το ποσοστό της NOVA, αλλά τελικά από αντίπαλες, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε μία άτυπη συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει την NOVA ως κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο. Θα αποτελέσει την επισφράγιση της κυριαρχίας του στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Ο ΟΤΕ ως θυγατρική εταιρεία πλέον της Deutsche Telekom, επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τους τζίρους της δημιουργώντας ένα ισχυρό «τριπλό» πακέτο που περιλαμβάνει την συνδρομητική τηλεόραση. Άλλωστε αυτή είναι και η παγκόσμια τάση: Το τρίπτυχο κινητή-σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ συν καλωδιακή τηλεόραση.

Η Vodafone φαίνεται πως μόνο ως παρατηρήτρια βλέπει τις εξελίξεις μην μπορώντας να αποτρέψει την διείσδυση του ΟΤΕ στην NOVA. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία του κλάδου ένα είναι βέβαιο: η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών θα αποτελέσει το θέατρο τιτανομαχιών, κολοσσών της τηλεφωνίας. Και ενώ η Vodafone είναι ανήμπορη να αντιδράσει, τον ΟΤΕ δεν φαίνεται να τον ενοχλεί ο σκληρός ανταγωνισμός. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος κατά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος για την NOVA, τόνισε πως: «Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη». Είχε συμπληρώσει δε πως: «Χρειάζονται ισχυρά σχήματα που να μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα. [...] Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για σκληρή ρύθμιση, δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου».

Το σίγουρο πάντως είναι πως το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη αυτή το δέχεται η Vodafone η οποία από ισχυρός παίκτες κινδυνεύει να καταστεί περιφερειακός. Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών πως η μητρική εταιρεία Vodafone σκέφτεται το ενδεχόμενο εξόδου από την Ελλάδα όχι μόνο λόγω της μείωσης των μεριδίων και άρα και του τζίρου, αλλά και λόγω σημαντικών λαθών που έχουν γίνει στην στρατηγική της εταιρείας. Μία κατάταστη που εν πολλοίς χρεώνεταο στον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής Vodafone, Γλαύκο Περσιάνη.

ΠΗΓΗ: www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου