Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ανοίγει η αγορά στο σκληρό σιτάρι


Ισχυρή ζήτηση στη διεθνή αγορά για τη νέα εμπορική περίοδο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή και χαμηλά αποθέματα.Λίγα µοιάζουν τα 22 λεπτά το κιλό για τις καλές ποιότητες στο σκληρό σιτάρι, τιµή που πληρώνουν ήδη οι Ιταλοί έµποροι για άµεσες τις άµεσες παραδόσεις του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda.Στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει αρχίσει δειλά η συγκοµιδή σε µικρά κοµµάτια σκληρού σιταριού, τα οποία είναι γειτονικά στα κριθάρια, η συγκοµιδή των οποίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα µηνύµατα που έρχονται από τη διεθνή αγορά, είναι ενθαρρυντικά, καθώς εκτός από τη µείωση κατά 5,5% στην ευρωπαϊκή παραγωγή σκληρού και τα πολύ χαµηλά αποθέµατα, αναµένεται ισχυρή ζήτηση από την Τουρκία, την εµπορική περίοδο που αρχίζει σε λίγες ηµέρες.
Παράγοντες της αγοράς και διεθνείς οργανισµοί (IGC και COCERAL) εκτιµούν ότι η φετινή ελληνική σοδειά στο σκληρό θα είναι µειωµένη κατά 9%, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και σχετικά µε την ποιότητα της παραγωγής εξαιτίας των µυκητολογικών προσβολών. Η εξάπλωση των ασθενειών έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά όπου εµφανίστηκαν προκάλεσαν σηµαντικές ζηµιές.

Τι θα κάνει ο Κίκιζας

Με ενδιαφέρον αναµένεται η φετινή κίνηση της εταιρείας «Μέλισσα» (Κίκιζας) σχετικά µε τον τρόπο και τις τιµές που θα προµηθευτεί προϊόν, καθώς υπενθυµίζεται ότι πέρυσι είχε προχωρήσει στην παραλαβή προϊόντος απευθείας από τους παραγωγούς στα 22 λεπτά το κιλό, µια απόφαση που είχε καταλυτικό ρόλο στη διαµόρφωση της αγοράς.
Αυτή τη στιγµή υπάρχει αυξηµένη ζήτηση για κλεισίµατα από Ιταλούς εµπόρους για άµεση φόρτωση µέσα από τα αλώνια, στα επίπεδα των 254-260 ευρώ ο τόνος FOB για ελληνικά σκληρά σιτάρια µε 50-55% υαλώδη και 11-11,5% πρωτεΐνη.
Η τιµή αυτή µεταφράζεται στα 22 λεπτά για τον παραγωγό, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα λιµανιού, µεταφοράς κλπ, γνωστά ως έξοδα FOB.
Η έντονη ζήτηση για άµεσες παραδόσεις από την Ιταλία αντικατοπτρίζεται και από την άνοδο κατά 2 ευρώ ο τόνος, στα 287-292 ευρώ τον τόνος στην τιµή του σκληρού στην Μπολόνια.

Στις αποθήκες οδηγείται το κριθάρι

Στο κριθάρι οι τιµές που προσφέρει µέχρι στιγµής το ιδιωτικό εµπόριο για τα πρώτα αλώνια διαµορφώνονται στα 15-17 λεπτά το κιλό, µε τους παραγωγούς να µην ικανοποιούνται και να οδηγούν τη σοδειά τους στις αποθήκες, αφού οι αντίστοιχες περσινές τιµές είχαν φτάσει µέχρι και τα 19-20 λεπτά το κιλό. Έχει δηµιουργηθεί συνεπώς ένα κλίµα χαµηλών τιµών από το εµπόριο, το οποίο δεν δικαιολογείται µε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου ∆ηµητριακών (COCERAL), η οποία προβλέπει µείωση της ελληνική παραγωγής στους 265.000 τόνους για το 2014, από τους 300.000 τόνους που ήταν το 2013, καθώς και µείωση κατά 6,8% στην ευρωπαϊκή παραγωγή. Να σηµειωθεί ότι το κριθάρι βυνοποίησης παραδίδεται στις ζυθοποιίες στα 18 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τα συµβόλαια που έχουν πραγµατοποιηθεί από το φθινόπωρο.

Σε υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιµές 

Το αυξηµένο αγοραστικό ενδιαφέρον κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιµές του σκληρού σιταριού. Πιο συγκεκριµένα, στην αγορά δηµητριακών της Γαλλίας έχουν αρχίσει οι πρώτες συµφωνίες για πώλησης της νέας σοδειάς του σκληρού σιταριού στα 255 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο λιµάνι  Port La Nouvelle. Να σηµειωθεί ότι τα αποθέµατα σκληρού σιταριού  στη Γαλλία έχουν σχεδόν εξαντληθεί, καθώς υπάρχουν λιγότεροι από 21.000 τόνοι στις αποθήκες των εµπόρων και των παραγωγών, σύµφωνα µε τη γαλλική FranceAgriMer.
Στην Ιταλία, στην αγορά της Μπολόνια, το σκληρό πωλείται στα 287-292 ευρώ ο τόνος, ακολουθώντας µια ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 µηνών. Στην αγορά της Φότζια, οι τιµές διαµορφώνονται στα 280-290 ευρώ ο τόνος, ανάλογα µε την ποιότητα.
Τις τελευταίες εβδοµάδες η Ιταλία έχει προχωρήσει σε εισαγωγές καναδικού σκληρού στα επίπεδα των 250-260 ευρώ ο τόνος FOB.
Όσον αφορά τις τιµές του µαλακού σιταριού, διαµορφώνονται στα 208-213 ευρώ ο τόνος στην ιταλική αγορά της Μπολόνια, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί η αύξηση στην παγκόσµια παραγωγή. Οι τιµές του καλαµποκιού ενισχύθηκαν την περασµένη εβδοµάδα στα 198-202 ευρώ ο τόνος, επιστρέφοντας πάνω από τα 200 ευρώ ο τόνος µετά από έξι εβδοµάδες.

Στις βροχές παίζεται η ποιότητα 

«Η εικόνα της παραγωγής για το σκληρό σιτάρι είναι πολύ καλή αυτή τη στιγµή, αλλά οι βροχές µπορεί να αλλάξουν τα δεδοµένα από πλευράς ποιότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παύλος ∆ελατόλας, πρόεδρος της COCERAL. Οι τιµές παραγωγού για το κτηνοτροφικό σιτάρι έχουν ξεκινήσει στα 150-160 ευρώ ο τόνος, προσθέτει. Όσον αφορά το κριθάρι βυνοποίησης, έχουν ακουστεί κάποια προβλήµατα σχετικά µε την ποιότητά του, ωστόσο ο ίδιος δεν βρίσκεται ακόµα σε θέση να γνωρίζει εάν ισχύουν. Σηµειώνεται ότι οι ζυθοποιίες, στα συµβόλαια που κλείνουν µε τους παραγωγούς υποστηρίζουν ότι δεν είναι υποχρεωµένες να παραλάβουν το προϊόν αν δεν πληροί τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν ορίσει.

Ελλειμματική η παγκόσμια σοδειά

Την ανατροπή των µέχρι στιγµής δεδοµένων για την παγκόσµια παραγωγή σιταριού προκάλεσε η τελευταία έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών (IGC), καθώς προβλέπει µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων κατά 4 εκατ. τόνους. Η µείωση αυτή αποδίδεται στις χαµηλότερες αποδόσεις που τελικά θα οδηγήσουν σε µείωση της παγκόσµιας παραγωγής δηµητριακών. Το διακυβερνητικό γκρουπ προβλέπει πως η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών θα διαµορφωθεί στους 1.937 εκατ. τόνους, ποσότητα σηµαντικά χαµηλότερη από την περσινή επίδοση των 1.977 εκατ. τόνων.

Μικρότερη η παραγωγή φέτος

Πιο συγκεκριµένα, για το σιτάρι, η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να φτάσει τους 694 εκατ. τόνους, καταγράφοντας µείωση 15 εκατ. τόνων σε σύγκριση µε την παραγωγή των 709 εκατ. τόνων της καλλιεργητικής περιόδου 2013/2014, εξαιτίας των χαµηλότερων αποδόσεων σε σύγκριση µε τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς. Η ζήτηση του σιταριού για ανθρώπινη χρήση, αλλά και ως ζωοτροφή αναµένεται να αυξήσει την παγκόσµια κατανάλωση κατά 1%, µε αποτέλεσµα να µειωθούν τα αποθέµατα ελαφρά, εξαιτίας και της αυξηµένης ζήτησης από το διεθνές εµπόριο. Η παγκόσµια κατανάλωση για τρόφιµα και για ζωοτροφές αναµένεται να ενισχυθεί κατά 8 εκατ. τόνους, φτάνοντας στους 698 εκατ. τόνους, ποσότητα που ξεπερνάει την παραγωγή, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται έλλειµµα 4 εκατ. τόνων και τα παγκόσµια αποθέµατα να υποχωρούν στους 187 εκατ. τόνους.
Όσον αφορά το καλαµπόκι, η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να υποχωρήσει στους 955 εκατ. τόνους. Η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται να ενισχυθεί σε νέα υψηλά, φτάνοντας στους 947 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά. Το πλεόνασµα των 8 εκατ. τόνων αναµένεται να οδηγήσει στην αύξηση των παγκόσµιων αποθεµάτων στους 172 εκατ. τόνους.
Εν τω µεταξύ, η αγορά εστιάζει στην φετινή πρόοδο των εξαγωγών ρυζιού της Ταϊλάνδης, που δείχνει ότι η χώρα, ανακτά ένα µερίδιο της αγοράς που είχε χάσει, ιδιαίτερα στην Αφρική, αλλά και αλλού στην Ασία. Παρόλα αυτά, τα παγκόσµια αποθέµατα ρυζιού του 2013/2014 θα µείνουν σχεδόν αµετάβλητα, αφού η παγκόσµια παραγωγή και κατανάλωση αναµένεται να βρουν σηµείο ισορροπίας στους 475 εκατ. τόνους.

Κι άλλο προϊόν ζητά η Τουρκία

Σηµαντική αύξηση των τουρκικών εισαγωγών σιταριού κατά 31% προβλέπει για την εµπορική περίοδο 2014/2015 το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας USDA, γεγονός που θα φέρει τη γείτονα χώρα στην έκτη θέση των µεγαλύτερων εισαγωγέων σιταριού παγκοσµίως. Η παραγωγή δηµητριακών γενικά αναµένεται να πέσει στους 33,7 εκατ. τόνους. Πιο συγκεκριµένα, για το σιτάρι θα υπάρξει µια µείωση της τάξης του 10,4%, στους 19,8 εκατ. τόνους, ενώ το κριθάρι θα πέσει κατά 12,7% στους 6,9 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε τις επίσηµες στατιστικές αρχές της χώρας. Η ξηρασία που έπληξε πολλές περιοχές της Τουρκίας, ανάγκασε τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν κάποιες εκτάσεις, αφού δεν τους συνέφερε να το συγκοµίσουν. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι θερµοκρασίας κυµάνθηκαν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, µε αποτέλεσµα η υγρασία του εδάφους να είναι χαµηλή.
Εν τω µεταξύ, οι Αιγυπτιακές αρχές οι οποίες αγοράζουν σιτάρι µε 100 δολάρια ο τόνος πάνω από τις τιµές της αγοράς, από τους τοπικούς παραγωγούς, εξετάζουν το ενδεχόµενο να αυξήσουν ακόµα πιο πολύ αυτές τις τιµές.

Χαμηλές αποδόσεις προβλέπει η COCERAL

Χαµηλότερη κατά 5,5% αναµένεται η παραγωγή σκληρού σιταριού στην Ε.Ε.-28 την καλλιεργούµενη περίοδο 2013/2014, σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου ∆ηµητριακών (COCERAL). Πιο συγκεκριµένα, εκτιµάται ότι θα διαµορφωθεί στους 7,79 εκατ. τόνους, χαµηλότερα από την περσινή παραγωγή των 8,24 εκατ. τόνων.
Οριακά µειωµένη αναµένεται η παραγωγή και για το µαλακό σιτάρι της Ε.Ε., η οποία υπολογίζεται στους 135,93 εκατ. τόνους, σε σύγκριση µε τους 136,32 εκατ. τόνους πέρυσι. Όσον αφορά το κριθάρι, η παραγωγή του εκτιµάται πως θα είναι κατά 6,8% µικρότερη σε σύγκριση µε την σοδειά του 2013 και διαµορφωθεί στους 55,30 εκατ. τόνους.

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου